5 przystawek na Wielkanoc, których nie może zabraknąć w twoim domu

Podczas świąt wielkanocnych chcemy uraczyć gości najróżniejszymi daniami mięsnymi, ale nie można zapominać o szybkich w przygotowaniu przystawkach. Idealnie sprawdzają się jako przekąski podczas śniadania wielkanocnego, jak i przed głównym daniem obiadowym. Przedstawiamy najlepsze, sprawdzone przepisy, które zachwycą wszystkich gości.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

To jedno z dań, które przygotowuje się bardzo szybko. Nawet osoby niewprawione kulinarnie poradzą sobie z przyrządzeniem tej pysznej przystawki. Wystarczy tylko kilka składników – szynka, seler, jabłko i wyrazisty w smaku Sos chrzanowy WINIARY. To oryginalne połączenie słodkiego smaku jabłka i wytrawnego selera stanie się idealną przystawką na śniadanie oraz w porze obiadowej. Wystarczy tylko zetrzeć na grubych oczkach selera i jabłko, dodać sos chrzanowy, zawinąć pastę w szynkę i gotowe!

Jajka faszerowane szynką

Chociaż jedna przystawka na Wielkanoc powinna zawierać jajka. W tym przepisie idealnie komponują się z szynką, sosem i posiekanym szczypiorkiem. Przystawka jest wyrazista w smaku dzięki połączeniu majonezu z chrzanem, którym polejemy jajka z gotowym farszem. Dania wielkanocne powinny ładnie prezentować się na stole, dlatego nie może zabraknąć odpowiednich dekoracji – natki pietruszki lub szczypiorku.

Grillowany melon w bekonie

Ta przystawka może być prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować tylko trzech składników, czyli melona, miodu i cienkich plastrów boczku. To niecodzienne połączenie słodkiego smaku melona i wyrazistego mięsa z pewnością zachwyci gości! Zaletą tej przystawki wielkanocnej jest krótki czas wykonania. Wystarczy tylko zawinąć melona w plastry boczku i zgrillować. Danie idealnie komponuje się z sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego i miodu.

Jajka z rzeżuchą

Zarówno jajka, jak i rzeżucha nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Rzeżuchę warto posiać 2 tygodnie przed świętami, by zdążyła wyrosnąć. Przystawka nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze jest szybka w przygotowaniu. Należy ugotować jajka na twardo, wyjąć żółtko i wymieszać z drobno pokrojoną szynką, rzeżuchą, majonezem i musztardą. Danie można dodatkowo ozdobić pachnącą rzeżuchą.

Sałatka z kukurydzą

Sałatka na święta wielkanocne powinna być pyszna i łatwa w przygotowaniu. Dlatego jedną z naszych propozycji jest sałatka z kukurydzą. Zawiera składniki, które przeważnie znajdują się w lodówce, czyli szynkę, cebulę, ser żółty, paprykę czerwoną i kukurydzę konserwową. Składniki należy pokroić, dodać aksamitny Majonez Dekoracyjny WINIARY i gotowe!

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

To nowa odsłona tradycyjnej sałatki jarzynowej, która niemal zawsze gości na świątecznym stole. Zawiera podstawowe składniki, takie jak gotowane ziemniaki, marchew, seler, por, a dodatkowo wzbogacona jest o smażony boczek i grzybki marynowane – kurki, borowiki czy podgrzybki. Sałatka nie wymaga zastosowania wielu przypraw, wystarczy tylko sól i pieprz. Zwartą konsystencję i wyrazisty smak zapewni oczywiście majonez.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here