Ciastka są idealną propozycją w sytuacji, kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego. Wbrew pozorom, aby przygotować pyszne, domowe ciasteczka nie potrzeba dużych umiejętności cukierniczych – wystarczy kilka składników i sprawdzony przepis. Oto 3 pomysły na ciastka, które trafią w gusta niejednego miłośnika słodyczy.
Klasyczne ciastka czekoladowe
Przed wykonaniem czekoladowych ciasteczek należy przygotować:
- pół kostki masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki cukru,
- szklankę mąki,
- mleko,
- cukier wanilinowy,
- proszek do pieczenia,
- sól.
Wyśmienity smak ciastek zapewni dobre kakao (takie jak kakao ciemne z Ghany E.Wedel) oraz mleczna czekolada.
Pierwszym krokiem jest roztopienie na małym ogniu masła, do którego należy kolejno dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao, szczyptę soli, jajka, mleko i proszek do pieczenia. Następnie do powstałej masy powinno się przesiać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Kiedy ciasto będzie jednolite, pozostaje tylko dodanie do niego posiekanej w drobną kostkę czekolady i ponowne wymieszanie całości. Uformowane ciasteczka powinny piec się w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Dokładny przepis, jak wykonać ten przysmak znajduje się pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.
Markizy z kremem karmelowym
Aby wykonać czekoladowe markizy potrzebne będzie:
- 250 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- jajko,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3-4 łyżki dobrego kakao,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- krem karmelowy.
150 g masła, mąkę, cukier i kakao należy wymieszać, po czym dodać ekstrakt z wanilii i zagnieść ciasto. Masę powinno się chłodzić w lodówce przez około 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Po wykrojeniu ciasteczek, należy piec je przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie można zająć się kremem – wystarczy wymieszać krem karmelowy z masłem utartym z cukrem pudrem. Po upieczeniu ciasteczek, wystarczy przełożyć dwa ciastka przygotowanym wcześniej nadzieniem. I już, domowe markizy gotowe!
Maślane ciasteczka z nutą cytryny
Ze 125 g masła, 3 żółtek, 50 g cukru pudru, 20 ml kwaśnej śmietany i otartej z 2 cytryn skórki należy wyrobić jednolitą masę, a następnie dodać do niej drobno pokrojoną czekoladę, np. czekoladę białą E.Wedel. Do masy powinno się dodać 150 g przesianej mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagnieść całość. Uformowane z ciasta wałeczki należy odstawić na godzinę do lodówki, obtoczyć w grubym cukrze, a na koniec pokroić w plastry i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Tak przygotowane ciasteczka będą stanowiły doskonałą przekąskę nie tylko w domu, ale z powodzeniem można je również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.