Sushi to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni japońskiej. Jego początki sięgają aż VIII wieku naszej ery. Sushi popularność zyskało nie tylko na terenie Azji, ale również w Europie czy Ameryce. Również w Polsce wiele osób uwielbia tę potrawę, zachwycając się jej niepowtarzalnym smakiem. Najczęściej zamawiana jest ona w restauracjach lub kupowana w sklepach jako gotowy produkt. Nie wszyscy wiedzą bowiem, jak zrobić sushi samemu w domu.

Czym jest sushi?

Jak zrobić sushiSushi występuje w bardzo wielu rodzajach. W naszym kraju największym uznaniem cieszą się przede wszystkim maki-zushi, czyli ryżowe rolki owinięte algami morskimi. Jak zrobić sushi tego typu zupełnie samodzielnie? Zacząć należy oczywiście od zgromadzenia odpowiednich składników. Sushi to potrawa, która tworzona jest przede wszystkim na bazie ryżu. Nie jest to jednak zwykły ryż, ale specjalny jego gatunek, który cechować się będzie dużą kleistością. Dzięki temu poszczególne rolki można z łatwością formować, bez obaw, że ulegną rozpadowi. Ryż do sushi można zakupić w wielu supermarketach, jak również w sklepach internetowych, które posiadają produkty typowe dla dań kuchni azjatyckiej. Ponadto koniecznym elementem jest ocet ryżowy. To właśnie on nadaje charakterystyczny smak potrawie.

Dzięki niemu ryż nie będzie mdły, ale stanie się przyjemnie słodko-ostry, zwłaszcza jeśli do octu doda się odrobinę cukru i soli. Kolejny bardzo ważny element, bez którego nie da się zrobić dania, to nori, czyli morskie algi, w które zawijane są rolki ryżowe. Należy zakupić również produkty, które zostaną umieszczone w środku. Tu panuje dowolność – można wybrać surową, pieczoną lub wędzoną rybę (np. łososia, tuńczyka, dorsza itp.), owoce morza (np. krewetki), paluszki krabowe, cienkie paski ulubionych warzyw (np. zielone ogórki, rzepę, paprykę, gotowaną marchew, awokado, liście sałaty). Niektórzy zamiast ryb czy krewetek decydują się na panierowanego kurczaka. Poza tym potrzebny będzie również sos sojowy, zielona pasta chrzanowa, czyli wasabi, majonez, serek śmietankowy, opcjonalnie również marynowany imbir. Oprócz produktów spożywczych należy przygotować również zawijaną matę oraz odpowiednio ostry nóż.

Jak zrobić sushi?

Gdy mamy już wszystkie składniki, możemy przystąpić do działania. Jak zrobić sushi? Pierwszy rok to odpowiednie przygotowanie ryżu. Najpierw należy go przepłukać. Nie wystarczy jednak zrobić tego raz, ale trzeba powtarzać czynność do momentu, gdy woda stanie się całkowicie czysta i pozbawiona charakterystycznego, mlecznego odcienia. Gdy ryż będzie już gotowy, należy przesypać go do garnka i zalać zimną wodą w proporcji 1:1 (czyli 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody). Całość po wstawieniu na gaz musi się gotować przez czas podany na opakowaniu (zwykle około 15 minut).

Warto całość czasem zamieszać, aby ziarna nie przywarły do spodu naczynia. Gdy ryż będzie już miękki i kleisty, należy zdjąć go z kuchenki i doprawić octem ryżowym. Wielu kucharzy miesza wcześniej ocet z łyżką cukru i soli. Dzięki temu całe danie zyska przyjemniejszego smaku. Trzeba również pamiętać, że ryż po ugotowaniu musi dobrze wystygnąć – w przeciwnym razie wysoka temperatura źle wpłynie na jakość nori i pozostałych składników. Aby jednak ziarenka nie wyschły, można przykryć naczynie przewiewną ściereczką.

Dalsze kroki

Ostudzony ryż jest gotowy do przygotowania sushi. Wówczas należy położyć matę do zawijania, a na niej nori. Następnie na tak przygotowanym płatku alg układany będzie ryż. W tym celu należy nabrać dłonią odpowiednią jego ilość (wielkości kuli) i uformować go płasko na całej szerokości, zostawiając jednie pusty koniec nori (ok. 2 cm, wzdłuż górnej krawędzi). Następnie na ryżu należy umieścić poziomo wybrane składniki – najpierw majonez, pastę lub serek, odrobinę wasabi, a potem pozostałe elementy (rybę lub krewetki, paluszki krabowe, pokrojone w paski warzywa, liście sałaty itp.). Gdy ulubione składniki znajdą się już na ryżu, przychodzi kolej na zawinięcie rolki. Czynność ta wymaga szybkich, sprawnych ruchów, aby sushi ładnie się uformowało, a wszystkie elementy dobrze połączyły ze sobą w odpowiedni kształt.

Jak zrobić sushiTworzenie rolek jest proste – wystarczy wykorzystać do tego matę i za jej pomocą zawijać całość od dolnej krawędzi w górę. Na koniec warto delikatnie docisnąć zrobioną rolkę. Fragment alg, który nie został wcześniej wyłożony ryżem powinien ładnie zakleić sushi. Na koniec trzeba jeszcze chwycić nóż i powstałą rolkę pokroić na ok. 6 kawałków. Potem można przystąpić do dalszego wykonywania potrawy z reszty składników. Sushi oczywiście jada się pałeczkami, ale można również spożywać je dłońmi. Poszczególne kawałki macza się oczywiście w sosie sojowym.

Osoby, które do tej pory nie wiedziały, jak zrobić sushi, powinny zatem przystąpić do działania i spróbować wykonać danie samodzielnie. Wszystkie składniki można bez trudu zakupić w wielu polskich sklepach.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here