Każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe. Jednak jak zrobić naleśniki idealne? Większość kucharzy podkreśla, że przede wszystkim najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej proporcji. O czym powinniśmy pamiętać? Jakich trików użyć?
Jak zrobić naleśniki, aby wyszły smaczne i nie zabrały dużo czasu w przygotowaniu?
Oto kilka sprawdzonych porad:
- Ciasto powinniśmy przygotowywać w wysokim naczyniu i dodać odrobinę oleju, ponieważ to sprawdzi, że naleśniki nie będą przywierały do patelni.
- Mąkę należy przesiać przez sitko (dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze).
- Konsystencja ciasta powinna przypominać konsystencję śmietany- dosyć gęsta i gładka.
- Zanim zaczniemy smażyć naleśniki ciasto powinno odpocząć około 30 minut.
- Kolejnym ważnym elementem jest narzędzie, którego będziemy używać. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa.
- Ważne jest to, aby nie smażyć naleśników na głębokim oleju. Najlepiej sprawdzi się użycie słoniny.
- Podczas smażenia pamiętajmy o zasadzie: najpierw jedno potem druga strona. Do przygotowania naleśników najlepsza jest przegotowana woda, ale można ją zastąpić lekko gazowaną (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste).
- Do naleśników najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 500.
Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe to:
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody przegotowanej ostudzonej bądź wody lekko gazowanej,
- szczypta soli.
Nasze ciasto naleśnikowe możemy urozmaicić w różny sposób na przykład możemy zabarwić ciasto naleśnikowe na fioletowo (jeżeli dodamy borówki), na brązowo (jeżeli dodamy kakao) lub na zielono (jeżeli dodamy szpinak). Naleśniki możemy przygotować w różnoraki sposób: na słodko, wytrawnie, na ostro, z mięsem, wegetariańskie i wiele innych. Serwując naleśniki jako deser mogą być one podawane z dżemem miodem owocami nutellą z syropem klonowym czytasz masłem orzechowym.
Jedna z najsmaczniejszych wersji podania naleśnika to naleśnik posmarowany nutellą i bananem wkrojonym do środka, a na zakończenie oblanie go bitą śmietaną. Jeśli to jest to chodzi o inny sposób podania naleśników to mogą to być na przykład naleśniki z sosem bolognese i mięsem, ze szpinakiem i serem feta bądź też z kurczakiem i żółtym serem.
Naleśniki są uniwersalne i łatwe w przygotowaniu, niewymagająca ani dużych nakładów pieniędzy, ani sił.