jak zrobić omlet

Istnieją takie produkty w każdej kuchni, bez których niełatwo cokolwiek ugotować / upiec / usmażyć. Jednym z tych produktów są jajka. Z jajek można przygotować jajecznicę. Sposobów przygotowania jajecznicy, pod względem dodatków jest całe mnóstwo. Inna formą są jajka sadzone, smażone na patelni, można też robić jajka gotowane na miękko i na twardo. Te na twardo można jeść po prostu z solą lub z majonezem, albo dodawać do sałatek. Jajko bierze udział w tworzeniu panierek do mięs, a także występuje jako składnik ciast.

Wyliczanie możliwości kulinarnych jakie dają jajka mogłoby trwać w nieskończoność. Warto przypomnieć sobie o niektórych z rzadziej jadanych form. Zwykłe naleśniki są z pewnością stosunkowo często, rzadziej robi się omlety.

Jak zrobić omlet i czym się różni od naleśników?

Z rozróżnieniem omleta od jajecznicy bywa różnie. Podstawową różnicą jest większa ilość jajek w omlecie i brak mąki w przeciwieństwie do jajecznicy, chociaż są i tacy, którzy mąkę dodają – jednak o wiele, wiele mniej niż do naleśników. Zdecydowanie tym, co wyróżnia omlet jest jego smak bo może być słodki, ale może być też słony. Wszystko zależy od dodatków i sposobu przygotowania.

Jak zrobić omlet i czym się różni od naleśników?Ciasto na omlet słodki nie różni się dużo od tego ciasta na słony – zwyczajnie do omleta na słono, nie dodaje się cukru. Proporcje na omlet bywają różne. Wszystko zależy od tego, co lubi osoba konsumująca. Im więcej damy jajek a mniej mąki (lub wcale) tym bardziej będzie zbliżony do jajecznicy. Im bardziej proporcje będą wyrównanie, tym bliżej będzie do naleśnika. Niektórzy używają proporcji 1:1, czyli dla jednej osoby, na przykład na słodko dwa jajka, dwie łyżki mąki, mleka i cukru. Wszystko wymieszać tak, aby nie było grudek i wlać na rozgrzaną patelnię, piec na małym ogniu, aby środek również się upiekł. W przypadku omleta na słodko można go jeść w zależności od upodobań. Dobrym wyborem będzie posmarowanie go dżemem, ale także czekoladą i przystrojenie bananami lub posypanie cynamonem i dodanie jabłek na wierzch.
W omlecie na słono pomija się dodanie cukru do ciasta. Przed wlaniem ciasta na patelnie, powinny na niej znajdować się składniki, które chcemy zjeść, czyli na przykład już podsmażona kiełbaska z cebulką. Po wlaniu cista na patelnię, można wrzucić drobno pokrojony ser.

Bez jajek ciężko byłoby w kuchni, mogą w pojedynkę zapewnić smaczne pożywienie, a z odpowiednimi dodatkami sprawią, że potrawa jajeczna będzie prawdziwym rajem dla podniebienia.

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here