olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma wielu wartości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł wykorzystanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. Z zmianie w kosmetyce jest wykorzystywany jak lekarstwo na trądzik czy łupież. A w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak. Sprawdź, jakie znaczenie ma olej czarnuszkowy i gdy go wykorzystywać.
Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) ma ogromne wartości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, więc został nazwany „złotem faraonów”. Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera mnóstwo prozdrowotnych substancji: w blisko 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na jakie kierują się: kwas linolowy (omega-6) – blisko 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – blisko 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – blisko 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje funkcjonowanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w liczby 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. A co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne funkcjonowanie przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki a rak

Olej czarnuszkowy, podobnie jak nasiona czarnuszki, z których jest tłoczony, ma potencjalne funkcjonowanie antynowotworowe. Z wielkich badań – laboratoryjnych i na zwierzętach – wynika, że olej z czarnuszki przyczyniał się do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich wzrostu. Jak przekonują amerykańscy naukowcy, olej hamował wytwarzanie komórek nowotworowych włókniakomięsaka (nowotworu skóry i tkanki podskórnej). Z kolei egipscy naukowcy w 2012 roku odkryli, że ekstrakt z oleju czarnuszkowego zmniejszył żywotności komórek raka wątroby, oraz w 2014 roku saudyjscy badacze doszli do wniosku, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki zdecydowanie zmniejszyły żywotność komórek ludzkiego raka płuca.

olej z czarnuszki - dzialanie i wlasciwosci

Również w wykonanych badaniach olej z czarnuszki przyczynił się do zahamowania i śmierci komórek rakowych jelita grubego, białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów. Wszystko szczególnie dzięki ww. związkowi o nazwie tymochinon. Również z badań tureckich naukowców wynika, że wykorzystywanie oleju czarnuszkowego przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim, chroniło szczury przed szkodliwymi skutkami radioterapii.

Olej z czarnuszki na wrzody i rozmaite choroby żołądkowe

Na Bliskim Wschodzie olej z czarnuszki znalazł zastosowanie jako środek na znaczne choroby żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Wartości antywrzodowe zostały potwierdzone naukowo. Z badań wynika, że olej z czarnuszki jest skuteczny w usuwaniu Helicobacter pylori – bakterii, która stanowi taką z przyczyn choroby wrzodowej. Naukowcy podzielili 88 pacjentów z niewrzodową niestrawnością na 4 grupy, które otrzymały rozmaite kombinacje klarytromycyny i/lub amoksycyliny (antybiotyki), omeprazolu (środek stosowany w leczeniu m.in. choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka) i olej z czarnuszki. Z badań wynika, że olej z czarnuszki ma wartości porównywalne do łącznego stosowania wszystkich trzech środków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here