Jak zrobić naleśniki

Każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe. Jednak jak zrobić naleśniki idealne? Większość kucharzy podkreśla, że przede wszystkim najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej proporcji. O czym powinniśmy pamiętać? Jakich trików użyć?

Jak zrobić naleśniki, aby wyszły smaczne i nie zabrały dużo czasu w przygotowaniu?

Jak zrobić naleśniki, aby wyszły smaczne i nie zabrały dużo czasu w przygotowaniu?Oto kilka sprawdzonych porad:

  • Ciasto powinniśmy przygotowywać w wysokim naczyniu i dodać odrobinę oleju, ponieważ to sprawdzi, że naleśniki nie będą przywierały do patelni.
  • Mąkę należy przesiać przez sitko (dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze).
  • Konsystencja ciasta powinna przypominać konsystencję śmietany- dosyć gęsta i gładka.
  • Zanim zaczniemy smażyć naleśniki ciasto powinno odpocząć około 30 minut.
  • Kolejnym ważnym elementem jest narzędzie, którego będziemy używać. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa.
  • Ważne jest to, aby nie smażyć naleśników na głębokim oleju. Najlepiej sprawdzi się użycie słoniny.
  • Podczas smażenia pamiętajmy o zasadzie: najpierw jedno potem druga strona. Do przygotowania naleśników najlepsza jest przegotowana woda, ale można ją zastąpić lekko gazowaną (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste).
  • Do naleśników najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 500.

Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe to:

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej ostudzonej bądź wody lekko gazowanej,
  • szczypta soli.

Nasze ciasto naleśnikowe możemy urozmaicić w różny sposób na przykład możemy zabarwić ciasto naleśnikowe na fioletowo (jeżeli dodamy borówki), na brązowo (jeżeli dodamy kakao) lub na zielono (jeżeli dodamy szpinak). Naleśniki możemy przygotować w różnoraki sposób: na słodko, wytrawnie, na ostro, z mięsem, wegetariańskie i wiele innych.  Serwując naleśniki jako deser mogą być one podawane z dżemem miodem owocami nutellą z syropem klonowym czytasz masłem orzechowym.

Jedna z najsmaczniejszych wersji podania naleśnika to naleśnik posmarowany nutellą i bananem wkrojonym do środka, a na zakończenie oblanie go bitą śmietaną. Jeśli to jest to chodzi o inny sposób podania naleśników to mogą to być na przykład naleśniki z sosem bolognese i mięsem, ze szpinakiem i serem feta bądź też z kurczakiem i żółtym serem.
Naleśniki są uniwersalne i łatwe w przygotowaniu, niewymagająca ani dużych nakładów pieniędzy, ani sił.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here